Älskar du att peta i jorden, djur, tidiga morgnar och att vara på landet? Då är kanske bonde yrket för dig. Det finns ju ingenting som säger att du måste satsa på att bli storbonde direkt, du kanske bara är intresserad av odla hållbart och bli självförsörjande. Oavsett om du vill satsa på lantbruk i större eller mindre skala är det en del du behöver ta reda på och veta innan du satsar för fullt. I den här texten kan du hitta lite matnyttig information om hur det är är jobba som bonde och vad du bör tänka på innan du börjar din karriär som lantbrukare.

shutterstock_322801925Djur, odling eller både och?

A och O för en bonde är en gård med mark där det går att bedriva lantbruk. Välj inte första bästa gård utan åk runt och titta och leta efter en gård som passar dina behov. Ska du ha får, hästar, kor eller andra gräsätande djur på gården behöver du mycket betesmark. Vill du vara självförsörjande på foder till dina djur, behöver du också ha vall- och åkermark. En gård med mycket mark kostar mer, undersök därför också mindre gårdar och se om det finns möjlighet att arrendera mark. Behöver du hyra in personal när det är skördetider, kan du kontakta Inpeople.

Hållbar utveckling och självhushåll

Om du bestämmer dig för självhushåll, vill föda upp dina djur själv och bidra till en hållbar utveckling, är det bra att välja svenska lantrasdjur. Samtidigt som du har raser som passar för mindre lantbruk, hjälper du till att bevara raserna för framtiden. De svenska lantraserna kommer från ett begränsat område och har funnits där så länge att de har anpassat sig efter områdets specifika miljö. Tack vare detta kan du hitta raser som är särskilt lämpade och som trivs i just det område där du har valt att starta upp ditt lantbruk. Läs på, köp gård, välj djur och uppfyll din bondedröm!