På sommaren och våren är det ofta mycket trevligt att ha en trädgård. Det finns mycket man kan göra och syssla med. Många börjar tidigt med att planera för hur planteringar och annat ska se ut. Det kan faktiskt vara en fördel att rita upp trädgårdsland, planteringar, stensättningar och annat i god tid för att se om man behöver köpa in plantor, trädgårdsmöbler eller andra dekorationer. Vill man sätta upp ett växthus kan det också vara bra att veta hur mycket plats man egentligen har att arbeta på och hur stort växthus man kan ha. Men på vintern kan man inte plantera speciellt mycket. Vad kan man göra istället?

Beskärning

Om det är en mild vinter kan man i några fall beskära träd och buskar. Vindruvan är en sort som kan beskäras under vintertid. Det kan dock vara bra att tänka på att man inte ska beskära känsliga sorter när det är riktigt kallt ute. Om man känner sig osäker på om man kan beskära ett träd eller en buske kan det vara bra att man inte ger sig på det med en gång. Då kan det vara klokt att kontakta en trädgårdsmästare eller annan expert som har koll på just de aktuella växterna.

Halkskydda trädgården

Under vintern är det väldigt viktigt att man halkskyddar sin trädgård så att man inte faller. Har man bara en liten trädgård kanske det räcker med att strö ut salt på gångvägar för att få bort snö och is. Ett annat alternativ är att använda sig av sand och halkskydda med det. Om man har en större trädgård är det inte säkert att man kan täcka alla ytor som behöver halkskyddas bara för hand. Då kan det underlätta att ha en sandspridare på en ATV och köra över områdena med den. På så sätt får man ett jämnt lager sand spritt över en stor yta på kortare tid.

Skörda

Om man har ett växthus med lite värme i kan man ofta skörda en del

grönsaker och annat även på vintern. Det är inte alla saker som går att skörda under vintern utan det kan ofta handla om att man har några plantor som inte hunnit bli helt mogna. För att man ska kunna skörda under hela året krävs det att man har lika mycket värme i växthuset under vintern som det blir under sommaren och dessutom måste plantorna få ljus. Om man verkligen vill satsa på odling och trädgårdsarbete kan det dock vara värt att investera de pengar det kostar. Då kan man njuta av det man har sått under flera månader och dessutom kan man laga hälsosam och god mat. Planerar man dessutom att sälja frukt och grönt kan man göra det under en längre tid.