Aldrig har väl drömmen om självhushåll varit så stark som nu. Många är vi som fantiserar om att kunna plocka från vår helt egen täppa för att sedan laga till en god middag med helt ekologiska råvaror. För många känns den drömmen kanske väldigt långt borta eftersom de flesta inte har tillgång till en egen trädgård, men faktum är att du faktiskt kan odla lite var som helst, både på balkongen och på fönsterbrädan. För att du ska få ut så mycket som möjligt av din odling gäller det att satsa på rätt grödor.

Satsa på grödor som ger mycket

Om du vill kunna ställa fram en komplett måltid av enbart egenodlade grödor bör du satsa på växter som ger både kolhydrater och protein. Potatis är en riktigt bra källa till kolhydrater och dessutom relativt enkel att odla. Ett stort plus är dessutom att den går utmärkt att odla i en hink på balkongen. Detsamma gäller morötter. Ett tacksamt protein är bondbönor. Dessa ger en riklig skörd och den mest oerfarne amatörodlaren kan lyckas med dem. Sallad och tomater är också enkelt att få att växa bra. Litar du ändå inte riktigt på din förmåga så kan du besöka Svenskamatkassar.se och få tips om en bra matkasse att komplettera med.

Våga prova odling

Många drar sig för att odla själv trots att de drömmer om det. Man tror att det ska vara svårt och krångligt. Sanningen är egentligen att många av de grödor vi nämnt är extremt lätta att odla. Du behöver heller inte misströsta om det råkar bli fel. Det är bara att försöka igen. Frön och jord är dessutom ingen dyr investering så du har råd att prova dig fram. När du lyckas kommer det verkligen att vara värt det. Knappt något gör en så stolt som att få ställa fram en tallrik fylld med egenodlade godsaker.