Det spelar ingen roll om man har en stor eller en liten trädgård. Det går alltid att odla grönsaker på ett eller annat sätt. Är trädgården liten, eller om man bara hyr sin bostad kanske man varken vill eller får anlägga stora trädgårdsland. I de fall man själv äger sin bostad kan man skapa precis de odlingsland som man själv önskar sig och drömmer om. Kanske kan man bygga upp en riktig köksträdgård med kryddörter, olika grönsaker, och eventuellt ett växthus.

Odlingshinkar

Det går faktiskt bra att odla i vanliga plasthinkar. Man kan till exempel sätta örter, tomater och en hel del andra grönsaksplantor i dem. Paprika och chili är två sorter som klarar sig bra i en hink.

Odla i lådor

Man kan också bygga större lådor att odla i. Hos byggmax finns trä som man enkelt kan snickra ihop till en större odlingslåda. Man täcker den sedan med duk på insidan och fyller den med jord samt lecakulor. Då ger man plantorna bra förutsättningar att växa. Det här är en bra lösning för den som till exempel vill plantera gurkor eller andra grönsaker som växer sig lite större. Det är dock viktigt att man också tänker på dräneringen i lådan. Om man vattnar måste överflödigt vatten kunna rinna bort. Om man gör bottnen i lådan lite glesare kan vattnet rinna ut medan duken stoppar jorden och lecakulorna.

Pallkragar är bra

Om man inte vill eller kan bygga egna odlingslådor kan också pallkragar vara ett alternativ. Man kan enkelt bygga upp dem till en höjd som gör det så bekvämt som möjligt att arbeta och det finns också små växthus som kan träs över kragarna om grönsakerna behöver ett lite varmare klimat. I pallkragen kan man odla det mesta. En fördel är att man också kan så diverse fröer som växer olika snabbt eller gror under olika årstider. På så sätt maximerar man pallkragens användningstid.

Att anlägga ett trädgårdsland

Man kan också anlägga ett trädgårdsland i marknivå. Det passar till exempel bra om man vill odla potatis eller andra rotfrukter som behöver lite mer plats under jord. För att anlägga ett trädgårdsland behöver man först och främst titta på var man vill ha sitt land och hur det ska vara utformat. Man behöver inte ha ett fyrkantigt land om det inte passar. Sedan är det dags att börja gräva och luckra upp jorden. En jordfräs kan vara ett bra verktyg att ha till hands eller ett par grisar om man vill och kan. Om jorden är mycket sandig eller lerig kan man behöva jordförbättra med gödsel och annat innan man börjar så. Stora stenar bör också tas bort och kan kanske användas till annat. Sedan är det bara att börja odla det man vill.