Det finns få saker som är så långsamma som att odla träd. I synnerhet stora lövträd såsom ekar. Plantera ett ekollon och om du har tur, förutsatt att du var ung nog när du planterade det, kommer du ha ett relativt stort träd lagom tills du ska bli begraven. Detta verkar åtminstone vara den allmänna uppfattningen. Dock stämmer det inte riktigt, eftersom många lövträd och i synnerhet ekar i själva verket inte växer särskilt sakta. Dessutom kan de skänka väldigt mycket glädje utan att behöva vara enorma.

Kanske tänker du att man behöver en gård eller åtminstone en väl tilltagen tomt för att kunna odla upp ekar. Faktum är att det går att göra i en glasvas inomhus. När den sedan blivit för stor för sin vas kan du plantera den i en kruka. Allteftersom kan du sedan byta ut krukan mot en större kruka, tills du är nöjd med storleken. Tänk vad trevligt att exempelvis ha en ek på balkongen.

Ekar och andra träd är inte bara vackra utan de är även bra för miljön. Du förgyller alltså inte enbart miljön i din omedelbara närhet utan du gör dessutom hela världen en tjänst. Tänk om alla skulle börja ägna sig åt trädodling. Det skulle göra skillnad och säkert ha en positiv effekt på klimatförändringarna.

Som med alla projekt finns det vissa saker att tänka på. Om du ska odla ek utomhus gäller det till exempel att ta reda på om du är i rätt växtzon. Om du är för långt norrut i landet lär det bli svårt att få till det, även om det finns undantag och det således kan vara värt att ge det ett försök ändå. Man brukar säga att gränsen går någonstans i Hälsingland.

Kanske det inte stannar vid en eller ett par träd. Kanske du får blodad tand och vill bygga upp en hel verksamhet kring träd- och ekodlandet. Om dessa tankar skulle komma och du blev sugen på att expandera verksamheten och bli mer kommersiell så finns det olika sätt att finansiera det hela. Med hjälp av ett företagslån från Qred.com kan du odla din trädgård och låta dina drömmar bli verklighet. Tänk att kunna stoltsera med en egen ekallé. Föreställ dig hur kunderna skulle köra upp för den och komma fram till din affär med stil och elegans. Vilken ynnest det hade varit, både för dig och för dem.

Med allt detta sagt – se till att göra din research ordentligt. Det finns många olika arter av ek och marknaden kan vara osäker. Du får se till att ta reda på om folk verkligen köper ekar i större skala och hur det i så fall går till. Ta reda på vilka som skulle bli dina konkurrenter och studera deras metoder noga. Om du gör allt detta kommer det nog kunna gå bra.