can-you-take-a-vacation-as-a-farmerDet kanske är många som frågar sig om att vara bonde är precis som ett vanligt arbete. Att vara bonde och sköta om ett lantbruk är definitivt inte någon vanligt arbete. När du har ett vanligt arbete som tex att jobba på kontor, vet du när du börjar och du vet när du slutar varje dag. Som bonde fungerar inte livet på det sättet alls. Här kan det vara så att det händer något som måste utföras med en gång. Det kan exempelvis vara en djurfödsel mitt i natten, eller något annat som har med dina djur att göra.

Normalt sätt jobbar även en bonde många fler timmar än i många andra branscher. I det fallet kommer dessa timmar att vara de som du skulle ha kallat för övertid på ditt vanliga arbete. Här är det dock en stor skillnad. Du får övertidslön, medan bonden har precis samma lön oavsett när han arbetar. Något annat du som anställd alltid vet är när du kan ta din semester. När du är bonde kan du naturligtvis också ta semester, men du kommer kanske inte att veta när du kan ta den alla gånger i och med att allt arbete måste avslutas i första hand.

I vilket fall kommer du även som bonde att vara den som har många tillfällen till att ta semester. Långa delar av året kommer det att vara ganska så lugnt och mindre arbete på gården. I det fallet kommer du dock ändå att behöva ha någon som kan ta hand om den, om du vill åka bort någonstans. Dock är det så att vara bonde är lite förspänt i alla fall. Här befinner du dig redan i naturskön miljö, och kan varje kväll på gården under sommaren ta fram grillen och steken på altanen. Det är lite semester och frihet också.